V.JAVORNIK ali RAKOV ŠKOCJAN

                             

      v nedeljo, 10. septembra 2023

Posebni avtobus bo peljal iz Sl. Konjic ob 6.15 uri mimo Vojnika, Sp. Hudinje, Nove vasi, do Glazije v Celju, kjer bo  ob 7.00 uri in naprej v Žalcu ob 7.10 uri. Peljemo se skozi Ljubljano po avtocesti do Unca, skozi Cerknico in levo zavijemo do  Dolnje vasi.

Tukaj zapustimo avtobus in se peš odpravimo na Veliki Javornik, 1268 m. Javorniki so neposeljene visoke kraške planote. Sestavljajo jo grmadaste in kopaste vzpetine med 600 in 1200 m. V gozdu so zavetišča številnih živalskih vrst, med njimi so tudi volkovi, risi in medvedi.

Sledi spust, kjer bomo prečili dve makadamski cesti in prišli do Tkalske jame, kjer nas bo čakal avtobus.

Pot je primerna za vse starostne skupine in jo bomo zmogli prehoditi v 4 urah. Hrana iz nahrbtniki, saj na vrhu ni koče.

Druga skupina ima še nekoliko lažjo pot, saj se bomo sprehodili po Rakovem Škocjanu, ki je kraška dolinica sredi gozdnatega območja s ponikalnico reke Rak, ki priteče iz Zelških jam z vodo iz Cerkniškega jezera. Nato kmalu ponikne in na dan priteče zopet  kot Unica iz Planinske jame.

Na poti si bomo ogledali kraške znamenitosti ter pot prehodili v slabih 4 urah.

Oprema: obvezna planinska obutev ter oblačila primerna vremenskim razmeram.

Prijavnina za lastne stroške znaša 20 €.

Pohod bodo vodili  vodniki PDZZV Celje.

Organizator izleta  je Franjo KUNEJ, prijave za pohod pa zbira vodnica PDZZV Celje Franja na telef. št. 051 320 988 ali na e-pošti: franja.ferk@gmail.com.

OPOMNIK!

Na ta pohod vabimo tudi vse  udeležence, ki  so se prijavili za septembrski izlet  na Lastovo,  da se bomo spoznali  in preizkusili  psihofizično kondicijo.

V.Javornik


Rakov Škocjan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja